onsdag 17. august 2011

Er feme en sykdom?

Det er stund siden jeg skrev denne, men jeg fant ikke bloggen, re-poster:)

Da er det på'n igjen med en ny debatt om fedme og det er en bra og en nødvendig debatt.
Denne gangen er det Kari Jaquesson som er i vinden med at man har ikke en sykdom, men man er feit.
Ikke at jeg har så mye medisinsk bakgrunn(ut i fra det jeg har fått med meg så ikke hun det heller), men jeg kan bare snakke for min egen del.

Synes at Kari er ekstremt sneversynt når hun prøver å bagatellisere en situasjon som rammer en del mennesker.  Det gjør hun ved å hevde at man har ikke fedme, men er feit. I at hun kommer med en flåsete kommentar viser mangel på respekt og liten intelligens.

Jeg vil påstå at det er i slike situasjoner man bør holde kjeft og la folk tro at man er idiot enn at man åpner kjeften og fjerner en hver tvil.

Jeg skal være med å si at vi er større i dag enn det var for 50-70 år siden og det er for teknologien har kommet så langt som den har gjort. Flere av oss har mer stillesittende arbeid i dag enn det vi hadde da. Data utgjør mer av vår hverdag, tar ikke med klesvasken i bekken og såper det inne lengre. Vi trenger ikke å delta i slåttonna lengre.

Det er mange faktorer som avgjør at man er overvektig som blant annet arv, miljø, genetisk og psykologiske faktorer.
Så det er ikke bare å si: klapp igjen mathålet og trim.
Det er sikkert noen tiltak som kan gjøres for hjelpe de det gjelder for de er ikke en "lost cause".
For å snu på dette da, så har ikke bulimikere og anorektikere samme media oppslaget som overvektige har. Hvorfor ikke? De som er til behandling for anoreksi og bulimi koster også samfunnet dyrt.

Det sies at overvektige ikke har viljestyrke og at det har gjort dette selv, men har ikke de underernærte gjort dette mot egen kropp?

Ta meg og mine brødre for eksempel, vi er  fire søsken som er i forskjellig kroppsfasonger. Min eldste bror er sånn cirka 1,87 m og slank og han kan spise mye uten at det viser nevneverdig, men hvis han var ti kilo for tung i forhold til høyde så hadde ikke det vistes så mye, det hadde kledd han. Bror nummer to (like høy som bror nr en) som er "naturlig tynn" og kan spise hva han hva han vil...junk-food, drikke H-melk, ete feit mat…som sagt hva han vil og han legger overhodet ikke på seg (føler at jeg er litt misunnelig på  denne der), MEN så har du yngste bror min (til tross at han er 7 år eldre enn meg) og meg som legger på oss fem kilo idet vi går forbi brødboksen.

Jeg har sikkert kunne sikkert hatt godt av å gå ned 20 kilo, men igjen så skal ingen komme å si at jeg har dårlig kondis for jeg tar ikke buss når jeg skal noen plass ( vel, bare hvis avstanden blir for stor). Når jeg skal på jobb tar jeg bussen (grunnen til at jeg ikke går til jobben er at jeg er alene med omsorgen for min sønn og har noe lekser å gjøre med ham før jeg løper til bussen), MEN skal sies at jeg går hjem og jeg bruker rett i underkant av 90 minutter. Det er ikke på grunn av at jeg går så sakte, men det er langt. Avstanden av jobben min og der jeg bor er fem km. Jeg har funnet ut jeg går mye raskere når jeg plugger Ipod'en i ørene og hører på musikk. Dette er meg og jeg skal ikke påstå at dette funker på alle.

Riktignok så løper jeg ikke til skogs hver bidige dag og ikke er jeg bosatt på helsestudio, ikke driver jeg med kondisjonstrening slik Kari fremviser at det er det eneste riktige form for trening. Til det så vil jeg si: HELL NO! Jeg for min del har jeg aldri likt styrkeløft, aldri hatt sansen av kondisjonstrening, utstår ikke løpeturer i skauen. MEN jeg elsker å danse så jeg har holdt på med aerobic til føttene ble "ødelagt", drev  på med jazzballett, rytmisk sportsgymnastikk. Cluet her er at man må få finne sin sport og sin interesse:)

Jeg er som "generøs" i omfanget, men jeg spiser regelmessig og jeg spiser helt vanlig norsk kosthold. Styrer unna sukker i hverdagene og jeg holder meg i aktivitet. Kan unne noe ekstra godt i helgene fordi at det er jeg gjort siden barnsben.

I alle de programmene som jeg ser Kari Jaquesson, så er hun på barrikadene at det er bare trim som gjelder, alle  artiklene som jeg ser i bladene så det er det samme der og jeg skal være enig i det at mosjon er en nødvendighet, MEN det er ikke ALT.

Det er tydelig at hun terner hele dagen, men for oss andre som faktisk har en jobb i tillegg så er  det ikke alltid like enkelt å finne tid til dette. Kanskje vi skulle slutte og jobbe slik at vi mosjonerte hele dagen så kanskje hadde det vært håp for oss også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar